Menu

Vad är snickerifärg?


Snickerifärg är, kort sagt, en färg anpassad för målning av snickerier både utomhus och inomhus. Det som normalt brukar betraktas som snickerifärg är dock färg som är tillverkad i fabrik av syntetiska ämnen medan de mer naturliga färgerna brukar ges andra beteckningar som exempelvis linoljefärg. Även om snickerifärger är syntetiska finns det gott om miljövänliga alternativ och då främst bland de vattenbaserade färgerna.

Det kanske mest välkända exemplet på snickerifärg är den så kallade servalacken och namnet är så ofta använt att det faktiskt finns de som tror att servalack är en typ av färg. Men sanningen är att det bara är namnet på en typ av snickerifärg som säljs av företaget Alcro.

Typer av snickerifärg

Det finns två huvudtyper av snickerifärg. Den första är den lacknaftabaserade färgen som används för utomhusbruk medan den andra är den vattenbaserade färgen som är tänkt för inomhusbruk. För den miljömedvetne kan det också vara bra att veta att det finns vattenbaserade färger för utomhusbruk så det är inte nödvändigt att använda naftabaserade färger om man inte vill. Det enda snickeriet där det kan vara värt att satsa på en riktigt bra, naftabaserad, färg är till fönster. Under förutsättning att du inte köper färdigmålande då förstås.

Tänk också på att alltid använda färgen där den är tänkt att användas. Med andra ord ska du inte använda en utomhusfärg inomhus eller en inomhusfärg utomhus. Om du väljer att använda en inomhusfärg utomhus kommer färgen snabbt förstöras av väder och vind eftersom det aldrig var tänkt att den skulle klara sådana påfrestningar. I värsta fall släpper den också igenom fukt vilket leder till att träet som är under skadas, kanske till och med utan att du ser det innan det är för sent.

Att använda utomhusfärg inomhus kanske känns som en bättre idé. I alla fall vid en första anblick. Utomhusfärgen är skapad för att vara tålig och stå emot väder och vind. Då funkar den väl bättre inne än inomhusfärg? Nej. Rent teoretiskt skulle utomhusfärg fungera bättre inomhus men det är en viktig skillnad. Utomhusfärgen är skapad för att vara just utomhus och därför avger den mer doft än inomhusfärg. Eftersom den dessutom, oftast, är baserad på lacknafta blir dessa ångor skadliga för djur och människor. Med andra ord, använd rätt färg på rätt plats så får du bäst, och säkrast, resultat.

Blank eller matt?

Om du letar efter snickerifärg inser du snart att denna finns i mängder av olika varianter. Det finns blanka, halvblanka, halvmatta, helmatta och sidenmatta. Men vad är egentligen skillnaden mellan alla dessa olika varianter och varför ska man välja den ena eller den andra?

Hur de olika glansgraderna fungerar hörs på namnen. En blank färg får helt enkelt en blank yta när den torkat medan en matt färg istället får en matt yta. Vilken variant du använder har egentligen inte så stor betydelse utan handlar mer om tycke och smak. Det är, i skrivande stund, väldigt modernt med matta väggfärger. Den matta väggfärgen ger mindre ljusreflexer från exempelvis fönster och lampor vilket ger ett mer vilsamt intryck. Dessutom är matt färg mer förlåtande än blank. Små skavanker eller slarv vid målningen syns inte lika väl på en matt yta som på en blank.

Det går förstås också att kombinera olika glansgrader i ett och samma rum. Den som vill ha ett väldigt sofistikerat intryck väljer kanske att måla både vägg och list i samma färg med samma glansgrad. Medan den som vill ha ett större intryck istället kan välja att måla väggen i matt färg och sedan välja en högblank färg, i samma nyans, till listerna.

Behövs grundfärg?

Som regel behövs en grundfärg innan du börjar måla. Välj en grundfärg som är anpassad för just den färg som du kommer måla över den med. Tänk också på att ge grundfärgen gott om torktid så att du inte börjar måla på nästa lager innan färgen torkat. Ett gott grundarbete är a och o för ett lyckat slutresultat för, precis om med tapeter, döljer färg inga större skavanker. Matt färg är, som vi sa tidigare, visserligen förlåtande men det kommer inte hjälpa om underlaget redan är flagnande eller skadat.