Menu

Måla möbler – steg för steg


Miljömedvetenhet och priset för vårt moderna samhälle börjar bli allt mer uppmärksammat av allmänheten. Men hur kan vi egentligen minska vår egen belastning på miljön? De flesta är medvetna om hur valet av mat och kläder påverkar, men något som det talas mindre om är hur vår konsumtion förstör miljön omkring oss. Att ständigt köpa nytt och slänga det vi har trots att det inte är några egentliga fel på det är inte hållbart vilket fler och fler börjar inse.

Men vad kan vi göra åt det? Second hand och loppmarknader är förstås alltid ett alternativ. Här kan du hitta möbler som andra tröttnat på och vill byta ut och du kan även lämna eller sälja, dina egna. Förutom att det är bra för miljön så är det också snällt mot plånboken.

Tyvärr händer det allt för ofta att du hittar din drömmöbel i fel färg. I många fall är det kanske anledningen till att den förra ägaren bytt ut möbeln från första början. Den passar kanske stilmässigt in i ditt hem men färgen är helt fel. Så vad kan man göra åt saken? Är det trämöbler är det enkelt, allt du behöver är lite möbelfärg och tålamod.

Måla om möbler – grundarbete

Precis som när du målar väggar är grundarbetet oerhört viktigt för slutresultatet. Färg täcker inte några skador eller ojämnheter och därför måste du se till att de är borta innan du börjar.

När du köper begagnade möbler, eller målar om dina gamla, måste du alltid börja med att tvätta ytan med någon form av målartvätt. Tvättningen gör du för att få bort fett och smuts så att ytan är helt ren. Har möbeln någon stoppad sits tar du förstås bort denna innan du börjar tvätta. Alternativt täcker över den.

Efter att ytan är tvättad går du över den noga med slippapper. Ojämnheter måste slipas bort och jämnas till. Finns det skador måste du överväga om du kan leva med dem eller om du vill spackla över dem. Mindre skador på en äldre möbel bidrar med extra karaktär men allt beror på vilket uttryck du vill skapa med din möbel. Är det shabby chic som du är ute efter behöver du kanske inte laga några skador alls utan använder dem som en del av möbeln. Beroende på färg kan det också vara så illa att du först måste ta bort färgen. Detta är mycket tidsödande men i slutändan kan resultatet vara värt mödan.

Du börjar alltid slipa med ett grövre slippapper och går sedan ner till finare sandpapper på slutet. Se till att du inte har några slipränder kvar på ytan eftersom dessa garanterat kommer att synas igenom färgen. Borsta av och torka sedan ytan med en fuktig trasa för att ta bort det damm som skapades när du slipade. Sedan kan du börja grundmåla din möbel.

Vilken färg och pensel ska man välja?

Vid målning av möbler ska du välja en doftfri och vattenbaserad möbelfärg. Du vill ju inte att din möbel ska lukta starkt av målarfärg i veckor, eller kanske månader, framåt.

Vilken pensel eller roller du ska använda beror på färgen. Detta står angivet på burken när du köper den. Vanligast är pensel och roller i syntet. För en jämn yta är en roller att föredra men om du målar exempelvis en stol med många små skrymslen är det enklare med en pensel. Använd mycket färg när du målar så slipper du ränder från penseldragen.

Måla

Du bör alltid grundmåla innan du målar med den färg du vill ha på din möbel. Det finns flera anledningar till detta. Om möbeln är mörk kan det vara svårt för en ljusare färg att täcka ordentligt och du kommer att behöva använda väldigt mycket täckfärg för att uppnå samma resultat. Dessutom fäster färgen bättre på grundfärg vilket gör att din möbel kommer hålla sig fin längre.

Nu har du äntligen kommit till den roliga delen. Att måla med täckfärgen. Ta ganska mycket färg varje gång för att få en så jämn yta som möjligt och låt den alltid torka ordentligt mellan målningarna. När du är klar har du fått en unik möbel som passar in i just din inredning och som kommer hålla sig fin länge.